Katalizatorji

Za ogled kataloga katalizatorjev kliknite na to povezavo

Kaj je katalizator?

Katalizator je del izpušnega sistema vsakega motornega vozila. Njegova glavna vloga je prečiščevanje izpušnih plinov. Katalizatorji lahko vsebujejo keramično ali kovinsko sredico, na katero je nanesen tanek sloj žlahtnih kovin (platina, iridij, rodij,…). V izpušnem sistemu se nahajajo različno, odvisno od vsakega avtomobila. Njihovo delovanje je tudi odvisno od visokih temperatur, zato je njihova pozicija v izpušnem sistemu zelo pomembna.

Kako delujejo katalizatorji?

Katalizator vsebuje notranjo monolitno strukturo, ki je lahko narejena iz keramike ali pa inoxa. Le-ta je prekrita z dragocenimi kovinami, kot so platina, paladij in rodij. Monolitna struktura je sestavljena iz veliko propustnih kanalov, skozi katere se pretakajo izpušni plini. Zaradi takšne sestave pride v katalizatorju do kemične reakcije in s tem odstranitve škodljivih onesnaževalcev.

Katalizatorji delujejo skupaj z Lambda sondo, ki nadzira količino kisika v izpušnih plinih – optimalno razmerje med gorivom in zrakom. Z uvedbo čedalje strožjih evropskih direktiv, imajo sedaj katalizatorji že po 2 lambda sondi, nekateri tudi že več, kar omogoča še dodaten nadzor izpušnih plinov.

katalizatorji

Pretvorba plinov se začne šele nad temperaturo 200°C. Idealni pogoji so med 400 °C in 800 °C. Pri temperaturah nad 800 °C prihaja do pospešenega termičnega staranja zaradi sintranja plemenitih kovin z nosilno plastjo. Temperature nad 1 000 °C pa lahko že pri kratkotrajnem delovanju trajno uničijo TWC. Zato je pri kratkotrajni vožnji z avtomobilom slaba pretvorba plinov, pri dolgem delovanju v prostem teku pa lahko zaradi pregretja pride do trajnih poškodb katalizatorja. Katalizatorji morajo biti tudi optimalno postavljeni v izpušnem sistemu (bližje motorju da se prej segreje in stran, da se ne pregreje). V izpušni sistem ne sme priti čisti bencin, saj lahko temperatura naraste do 1 200 °C.

Katalizatorji potrebujejo za učinkovito delovanje tudi pravo zmes goriva in zraka – lambda regulacija. Sestavo izpušnih plinov merimo tudi med vožnjo merimo z lambda sondo (nameščena je takoj za motorjem in pred katalizatorji), ki računalniku sporoča, kakšno je izgorevanje in kakšna zmes gorivo-zrak je potrebna za optimalno delovanje. Če so prisotna kakršna koli odstopanja v delovanju lamda sonde, se lahko katalizatorji pokvarijo/uničijo.

KATALIZATOR – Življenjska doba in vzdrževanje

Katalizatorji imajo teoretično življenjsko dobo enako vozilu na katerem so. Ključnega pomena za pravilno delovanje katalizatorja so: motor, sistem vžiga, sistem goriva… ki morajo na vozilu delovati brezhibno, znotraj proizvajalčevih dovoljenih vrednosti, in to ves čas delovanja vozila.

Če ima katalizator, ki ste ga zamenjali, ali ga nameravate zamenjati, stopljeno keramično monolitno strukturo, to pomeni da so presežne količine goriva dosegle njegov substrat. V tem primeru temperatura v katalizatorju preseže točko taljenja substrata (cca 1.500 stopinj Fahrenheit), kar povzroči poškodbo le-tega.

RussiaEnglish